Zadnjeg dana prijava za 48. izdanje Malonogometnog turnira Kutija šibica 2018. powered by Coca Cola u Dom sportova su stigli predstavnici Hrvatskog Crvenog križa u pratnji nekolicine tražitelja međunarodne zaštite iz prihvatilišta u Zagrebu koji su na prošlogodišnjoj Kutiji imali svoju premijeru. I ove godine ekipu Croatian Red Cross All Star sačinjavaju mladići iz Sirije, Alžira, Iraka, Irana, Afganistana i Nigerije a predvodi ih mladi Afganistanac Mustafa Safi koji je na Kutiji nastupio i prošle godine.

„Nadam se da ćemo ove godine imati više sreće i da ćemo otići korak dalje nego prošli put“, poručio je Mustafa koji je u međuvremenu dobio azil u Hrvatskoj pa u šali dodaje da ga ne predstavljamo kao Afganistanca već kao Hrvata.

Hrvatski Crveni križ u sklopu inicijalne integracije tražitelja međunarodne zaštite u Prihvatilištu u Zagrebu u hrvatsko društvo, svakodnevno provodi aktivnosti uključivanja tražitelja u lokalnu zajednicu. U tom kontekstu tražitelji sudjeluju i na raznim sportskim događanjima naravno u granicama svojih mogućnosti. Dečki tako sudjeluju u sportskom programu koji provodi Hrvatski Crveni križ u prihvatilištu a u sklopu projetka AMIF.

„Želja nam je i ove godine uključiti ekipu tražitelja međunarodne zaštite u malonogometni turnir Kutija šibica kako bi opet poslali jednu zajedničku pozitivnu sliku o njihovom boravku u Hrvatskoj. Prošlogodišnji nastup je bio jako dobro prepoznat od strane medija i na naše veliko zadovoljstvo prihvaćen od lokalne zajednice. Vođeni ovim pozitivnim iskustvom tražitelji koji redovito sudjeluju u našim sportskim aktivnostima izrazili su želju da i ove godine sudjeluju na turniru“, istaknuo je Tomislav Marjanović iz Službe za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa dodajući da se među tražiteljima azila nakon prošlogodišnjeg nastupa javio veliki interes za treninzima pa tako sad na svakom treningu imaju 30-tak nogometaša.

„Mi tražitelje u prihvatilištu uključujemo u inicijalnu integraciju kroz sportski, kulturni i javni život te ih pokušavamo što više uključiti u hrvatsko društvo, a pri tome imamo jako dobru suradnju s lokalnom  zajednicom. Ovo je njihova prilika da se pokažu u pravom svjetlu onakvima kakvi oni doista jesu te da ih naši sugrađani bolje upoznaju i da se na taj način razbijemo predrasude koje ih često prate“, zaključio je Marjanović.

U pratnji azilanata bio je i gospodin Darko Mohač koji je još 1987. i 1988. godine nastupao na Kutiji s ekipom OK Vrapče a koji se tri desetljeća kasnije vratio na Kutiju kao voditelj ekipe Croatian Red Cross All Star.

 

Prethodna objava
Poziv na sudjelovanje na tiskovnoj konferenciji povodom izvlačenja parova
Sljedeća objava
Prijave na Kutiju šibica produžene još jedan dan